مالیاتهای کمرشکن حرف و تجارت که در ایام پیش از تاخت و تاز مغول وجود نداشت مانع احیای زندگی شهرنشینی می گردید. با توجه به گفته های حمدالله قزوینی که بسیاری از شهرها هنوز ویران بودند و شهرهای دیگر به روستا مبدل شده بودند می توان بدین نتیجه رسید که در دورة مغول به طور کلی زندگی شهرنشینی در ایران در سراشیب زوال افتاده بود
فهرست مطالب
مقدمه
کلیات
ساختار
عناصر
چیدمان
جمع بندی
منابع
چکیده:
خوارزمشاهیان نام خاندان شاهنشاهی ترکتبار-ایرانی است که از سال 491 تا سال 616 ه. ق، برابر با 1098 تا 1219 میلادی بر ایران فرمانروایی کردند.
حکومت خوارزمشاهی به عنوان یکی از بزرگترین قدرتهای تاریخ میانه ایران تغییرات بسیاری در تاریخ ایران ایجاد کردند. خوارزمشاهیان که از درون حکومت سلجوقی سر برآورده و به تدریج مسیر استقلال تا پیروزی بر ایشان را پیمودند، تلاش کردند با بهرهگیری از سیاستهای این حکومت بزرگ، نوع ویژهای از قدرت را برای خود برگزینند.
آنها که نمیخواستند با تقسیم اختیارات در بین امرا، شاهزادگان و دیوانسالاران به مانند حکومت سلجوقی قدرت یکپارچه خود را چهل تکه کنند، سعی کردند با انتخاب خوارزم به عنوان تنها مرکز قدرت و تمرکز عمده ابزارهای قدرت در این شهر، حاکمیت را خود در دست بگیرند. خوارزمشاهیان که دوران شکلگیری را در خوارزم آغاز کرده بودند، در ادامه نیز همچنان این شهر را به عنوان تنها مرکز قدرت انتخاب کردند. آنها قلمرو خود را گسترش داده و جغرافیای سرزمین خود را به تدریج از یک حکومت محلی تا حد یک امپراتور گسترش دادند.
ایلخانان یا ایلخانیان نام سلسلهای مغول است که از سال 654 تا 750 ه. ق. معادل 1256 تا 1335 میلادی در ایران حکومت میکردند و فرزندان چنگیزخان مغول بودند. لشکریان چنگیزخان نخستین بار در سال 618 ه. ق. معادل 1221 میلادی به خراسان حمله نمودند. چنگیزخان در سال 1225 میلادی به مغولستان بازگشت و در آنجا درگذشت. سال 1251 م. منگو یا منگل، خان بزرگ یا قاآن، بر آن شد تا با اعزام برادرانش هولاکو و قوبیلای (کوبلاخان) به ترتیب به ایران و چین پیروزیهای مغولان را تحکیم و تکمیل کند. هولاکو با فتح ایران سلسله ایلخانیان ایران و قوبیلای با فتح چین سلسله یوان چین را بنیان نهادند. ایلخانان یعنی خانان محلی و غرض از این عنوان آن بودهاست که سمت اطاعت ایلخانان را نسبت به قاآنان میرسانند و این احترام همه وقت از طرف ایلخانان ایران رعایت میشدهاست. فتح ایران به دست هلاکوخان پیامدهای مهمی چون پایان کار اسماعیلیان و انقراض خلافت عباسیان در پی داشت. ایلخانان در ابتدا دین بودایی داشتند اما به تدریج به اسلام گرویدند. ایلخانان مسلمان خود را سلطان نامیده و نامهای اسلامی برگزیدند.